Győrpremier

Győrpremier

Figaró Győrben házasodik

prekoncepció - mielőtt még láttam volna

2014. október 04. - Fábián György

Járai Máté. Pont. Erre az emberre sikert lehet alapozni. Nem tudjuk hogyan csinálja, de vélhetően szövetséget kötött valami színházi bugyrokban járatos ördöggel. Mert ördögi a pasas. Mindenben. Vígjátékban, tragédiában, zenés és táncos szerepekben. Annyira jó, hogy nem véletlenül találgatják sokan, meddig képes megtartani őt a város? Most azonban lehet magasra tették számára a mércét.

A bábszínházi eltúlzott kellékek és díszletek világán is edződött Erdeős Anna a színészeket bebújtatta valami nagyba, valami hatalmas parókaszerű rémálomba. Mi lesz a Figaró? Bábszínház élő bábokkal, vagy egy különleges színházi élmény, amely - ahogy már korábban is - akár százszor is képes nézőkkel megtölteni a Kisfaludy termet. (Lásd Portugál.)

Azt tudjuk a wikiről, meg Szerb Antaltól,  hogy ez a komédia, állítólag Beaumarchais legjobb írása. Hát kinek a pap,kinek a papné? A sevillai borbély sem egy rossz eresztés. Ám akárhogyan is nézzük a jó darabhoz jó szereplők kellenek. Értelemszerű, hogy Figarót Járai játssza. És az is, hogy a színház legjobbjai állnak köré egy csoportképre oda. Ők az élcsapat nagy része. Huh. Mi lesz ebből? Agócs, Csankó, Pozsonyi-Takács, Maszlai. És ők is felveszik ezeket a mókás kalap-parókákat?

maszlay.jpgEz nem zavarja őket a játékban? Maszlayról van egy beszédes kép a neten. Közlöm. Mintha azt mondaná: Mi  a fenének van a fejemen ez a kalap.  Bartoló szerepében akkor is jó lennék, ha nem préselték volna bele a fejem. Hát majd kiderül! Egyelőre kicsit félek tőle, hogy a Figaróval Erdeős picivel túlnyúlt önmagán. Olyat akart létrehozni, amiről beszélnek az emberek, ami felkerül a kritikai lapok címoldalára, aminek üzenetét nem elég sejtetni, de szájába kell rágni a nézőknek.

A magam részéről kedvelem, és becsülöm a tudatos, mindent előre kiszámító, felkészült rendezőket. De akadt már példa arra, hogy az intuíció, a rögtönzés, a színészek szabad játékának segítsége is remek darabokat eredményezett. Szeretem, ha színészek puszta játéka varázsol el. Márpedig ez a gárda alkalmas lenne egy olyan házassági ceremóniát produkálni a győri figarónak (Érdekes, a Hajmeresztőben is borbélyt játszott Járai!) amihez nem kell a habos-babos esküvői ruha és a kikeményített inggallér.

Az bizonyos,izgalmas színházi estének nézek elébe majd, amikor a premier után pár előadással megnézem ezt a darabot! Azért szurkolok, jobb legyen,mint amilyennek a plakát alapján gondolom! 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorpremier.blog.hu/api/trackback/id/tr356759827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása