Győrpremier

Győrpremier

Hapci! Egészségedre!

2014. október 04. - Fábián György

Októberben Győrben a művészeti intézmények turbó állásba kapcsolják a fokozatkapcsolóikat. A Vaskakas Bábszínházban egy igazán érdekes premierre gyűlnek majd össze a nézők 5-én vasárnap. Lázár Ervin vitriolos meséjéből, a Hapci királyból születik egy színdarab.

A  rendező, a TAPS-díjas Fige Attila, az új nemzedékhez tartozik. A bábszínházi színészek és rendezők új nemzedékéhez. Akárcsak a  a nagy színházban, mintha lehetne ilyen jelzővel csupán az épület alapján besorolni színházakat, szóval  a Győri nemzetiben is egy, a Vaskakas Bábszínházban Fige Attilával együtt vizsgamunkát rendező fiatal, Erdeős Anna viszi színre a hétvégén  a Figaró házasságát. Erről majd később, bár igazából erről a darabról is jócskán lehet előzetes véleményt megfogalmazni.

hapcikiraly.jpgŐk,a fiatal rendezők  már nem pepecselnek, nem szaroznak, nem akarnak megfelelni az őket meghívó igazgatóknak. (Bízom benne így van.) Azt csinálják, amihez tehetségük és tanulmányaik, elképzelésük, látomásaik révén értenek: színházat. Természetesen a maguk értelmezése szerint. Ez pedig az én értelmezésemben azt jelenti, hogy hozzá nyúlnak a művekhez, hogy nem engedik a mondanivalót csak úgy szálldosni a nézőtéren. lecsapják,mint legyet a húsboltban. Nekik nem mindegy, hogy mit gondol a néző a darab végén. Ők azt szeretnék, ha gondolna valamit. Leginkább azt, amit ők, még ha erről nem is nyilatkoznak. 

Már magától a mondatoktól, melyeket az Új Generációról leírtam, izgalomba jövök. Valami jó érlelődhetett a Hapcikirály próbáin. Egyébként ez az érlelődés, ez a pezsgés, ősz lévén nyugodtan mondhatom, ez a bort teremtő mustforrás nagyon is jellemző a Vaskakas Bábszínházra. Amellett, hogy maximálisan kiszolgálják a megszokott bábszínházi elvárásokkal jelentkező óvónőket - tudjuk, rajtuk múlik, hogy a Mókus és a Csiga csoport is vált-e bérletet vagy sem? - mindig kifőznek valami egészen különlegesen bájosat a "Kocsis Rozi Boszorkánykonyha" feliratú intézményben. 

A mostani bemutatóhoz például videoajánlót is készítettek, amely megtekinthető a honlapjukon. Szellemes, okos, érdekes. Gyerekek megértik-e? Nem tudom, nem teszteltem, de azt hiszem élveznék, ha látnák. Tényleg, hány gyerek látogatja a bábszínház honlapját?  Biztos, ami biztos,ide teszem. Tessenek megszemlélni. Maga a rendező is feltűnik benne.

 A Hapcikirály egy különleges történet. Azt gondolom,mókás lesz,és izgalmas, és a gyerekek jókat nevetnek majd rajta. Szúkenyik Tamás, György Zoltán Dávid nagy bohóc, és komoly tehetség. Ha akarják még rendezői szándék ellenében is tudnak mókázni a színpadon. Persze egy premieren erre aligha kerül majd sor. Gergely Rozália pedig a mindig ugyan az, ezer féle képen tipikus példája. Sztár alkat.Ebben a mesében kissé groteszk, de szívhez szóló játékot várok tőle. Bár nem királylány, ahogy azt megszoktuk, csak udvaronc. Ujvári Janka, rab Viki komolyabb alkatok. Nyilván ellenpontok lesznek a darabban. Ha én rendezném, őket ennek választanám, Sajnos mindig kell valaki, aki feladja a poént. Nehéz színházi munka. Főleg,ha zenés a darab. Márpedig, ahol ott van Rab Viki, a zeneszerzőnek sem utolsó előadó, ott nem mard el a muzsika. (Nagyon várom már a szerzői lemezét Rab Vikinek.)  Ja, ennek a darabnak nem ő írta a zenéjét! nehogy félreérthető legyek. Kiss Erzsi a szakma egyik nagyágyúja. Bár így fejből nem mondanék nagy műveket, melyek az ő nevéhez kötődnek. De ha rágooglizok:bejön az Egy Kiss Erzsi Zene és a csoiki dal. Jó lesz a zene! Michac Gábor tervező már dolgozott Győrben. Izgalmas tereket alkotott eddig, bízhatunk benne, most is igazi mesevilágot kapunk majd tőle. Az pedig, hogy Fejes Kitty neve is ott olvasható a plakáton, azt jelenti, táncos, zenés mulatságot látunk majd. Lázár Ervin neve védjegy, az őt átíró Tasnádi Istváné nem kevésbé.  

Előzetesen tehát majd kibújok a bőrömből, hogy lássam a darabot! Csak azért szorítok, hogy ne legyen túl szűk a nézőtér, a gyerekek lássanak majd tőlem, és a darab olyan legyen, amilyennek most elképzelem. Vagy ennél jobb! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorpremier.blog.hu/api/trackback/id/tr636759743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása